Foodmaker sluit megadeal in Nederland

Foodmaker sluit megadeal in Nederland

30 nieuwe restaurants op twee jaar tijd

Foodmaker, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, gaat  een samenwerking aan met de cateringservice Appèl. Foodmaker wordt hun exclusieve partner voor de b2b-markt. Dit betekent dat er de komende twee jaar maar liefst 30 restaurants van Foodmaker bijkomen in Nederland. De eerste opening staat gepland voor maart 2021 in het Erasmusziekenhuis in Rotterdam. Ook in België wilt Foodmaker restaurants openen in bedrijven en gaat het de strijd aan met grote cateraars zoals Sodexo en Compass. “Binnen twee jaar hebben we ook in België 30 restaurants in kantoren of bedrijven”, vertelt Lieven Vanlommel, Founder en CEO van Foodmaker.

Dit jaar nog 5 nieuwe restaurants

Appèl is al jaren een autoriteit in de Nederlandse cateringwereld en bedient meer dan 650 bedrijven en onderwijsinstellingen. Foodmaker en Appèl hebben het plan om dit jaar nog vijf restaurants om te vormen tot het ‘Foodmaker’-concept. In de komende twee jaar moeten dat er 30 nieuwe worden. Welke locaties dat gaan zijn, wordt momenteel nog bekeken.

“Het is een gedroomde samenwerking,” zegt Lieven Vanlommel, oprichter en CEO van Foodmaker. “We kennen elkaar al enkele jaren en er was meteen een klik tussen ons. We delen dezelfde waarden en willen de beste vriend van onze klanten zijn. We zijn nu ook relevanter dan ooit. Mensen hebben nood aan gezonde voeding en transparantie en dit partnership gaat hen dit geven.”

Algemeen directeur van Appèl Hans Van Veen beaamt dit: “Wij zien de samenwerking met Foodmaker als een unieke kans om onze opdrachtgevers en gasten te voorzien in een snel, maar bovenal lekker en gezond assortiment, om zo bij te dragen aan de vitaliteit van de werknemers.”

Niet aan proefstuk toe

Foodmaker is in Nederland niet aan zijn proefstuk toe. Het heeft al 5 jaar een restaurant in Den Haag en deze week opende Foodmaker de deuren in de bekende Weena-Zuid straat in Rotterdam. Beide locaties heeft het in eigen beheer. Binnenkort komt er dus een derde vestiging in het ziekenhuis in Rotterdam, in samenwerking met cateraar Appèl.

Kansen na de crisis

Foodmaker wordt momenteel hard getroffen door de COVID-19-pandemie maar ziet enorme kansen aan de horizon. Het blijft zijn concept dan ook verder uitrollen. “De vraag naar verse en gezonde voeding op de werkvloer is enorm sinds de crisis,” zegt Vanlommel. “In België hebben we onder andere bedrijfsrestaurants in de hoofdkantoren van Proximus en Engie die het zeer goed doen. Wij merken een duidelijke mentaliteitswijziging bij de werkende mens.

Lieven vervolgt: "De klassieke vidé-friet wordt meer en meer vervangen door een gezonde maaltijd. De traditionele bedrijfsrestaurants waar chefs à la minute staan te koken zie ik verdwijnen in ‘het nieuwe normaal’. Wij kunnen vanuit onze centrale keuken grote volumes aan hoge kwaliteit aanbieden waardoor de operaties in de restaurants veel efficiënter worden. Het is nu het moment om onze nek uit te steken. Wij kijken er nu al naar uit om samen met onze nieuwe partner de Nederlanders aan hun dagelijkse portie groenten te helpen.”

Hans Van Veen (algemeen directeur Appèl), Lieven Vanlommel (Founder en CEO Foodmaker)
Hans Van Veen (algemeen directeur Appèl), Lieven Vanlommel (Founder en CEO Foodmaker)

 

Over Foodmaker

Foodmaker maakt sinds 2004 elke dag ultraverse en heerlijke maaltijden. ‘From farm to fork’ is wat ze doen. De groenten en kruiden halen ze zo veel mogelijk van hun eigen biovelden. Ze wassen en snijden de groenten zelf en de Foodmaker chefs verwerken ze in hun keukens tot heerlijke en gezonde gerechten boordevol groenten. Foodmaker wil zijn consumenten ‘ontzorgen’ door ze heel makkelijk gezonde en lekkere producten aan te bieden.

Foodmaker heeft tal van eigen restaurants in België, Nederland en Frankrijk.

Foodmaker wil gezonde voeding toegankelijk én betaalbaar maken voor iedereen. Het produceert op een duurzame manier en zonder smaakversterkers, zonder mayonaise en zonder geraffineerde suikers. De producten zitten wel altijd boordevol groenten. Foodmaker wil graag transparantie creëren over wat er op het bord van de klant komt.

LIEVEN VANLOMMEL:

Lieven heeft iets met groenten. “Mijn overgrootvader verkocht in 1925 al groenten vanop zijn fiets en mijn grootvader was groentehandelaar. Mijn moeder had een groentewinkeltje en was pionier in het combineren van salades.”

Lieven behaalde zijn diploma “chef de plonge” aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde maar ontdekte al snel zijn ondernemer skills toen hij zijn eerste saladbar opstartte in Antwerpen in 1996. In 2004 startte hij StarMeal op en ging op grote schaal verse pasta’s en salades maken voor de Belgische en Europese retailers. In 2012 neemt hij het noodlijdende Foodmaker over en geeft de 5 overgebleven restaurants een complete nieuwe look en dynamiek. Ondertussen zijn er tal van Foodmaker restaurants in België, Nederland en Frankrijk. 

Lieven werd in 2012 verkozen tot ‘jonge ondernemer van het jaar’. In 2018 werd hij verkozen tot ‘Persoonlijkheid van het jaar’ in de sector.